Thursday, June 11, 2009

petua: hal-ehwal seafood

1.Mengekalkan kesegaran ikan
Siang ikan dan buangkan isi perut dan insang. Tak perlu dicuci. Bungkus dalam kertas suratkhabar lama dan masuk ke dalam plastik. Simpan dalam peti dinginbeku.

2.Hilangkan hanyir ikan
Setelah disiang, rendamkan ikan dalam air dicampur limau nipis atau limau kasturi selama 30 minit. Bau hanyir akan hilang.

3.Udang sentiasa segar
Bagi mengelakkan udang berbau busuk dan sentiasa segar, perahkan air limau nipis semasa hendak menyimpannya ke dalam peti sejuk. Cara ini juga menjadikan udang lebih tahan lama.

4.Elak kulit udang berbau
Siramkan kulit udang dengan air panas. Bungkus dan masukkan dalam plastik sebelum dibuang ke dalam tong sampah. Cara ini juga untuk menghindari kehadiran lalat.

5.memudahkan bersihkan sotong
Bagi memudahkan membersihkan sotong, rendam sotong ke dalam air beras. Biarkan selama 10 minit. Hasilnya kulit sotong akan lekang, senang dicuci dan bau hanyirnya akan hilang.

6.Bersihkan kerang
Potong pelepah pisang secara nipis. Ramaskan bersama kerang. Cuci dengan air sehingga bersih.

No comments:

Post a Comment