Tuesday, August 31, 2010

bila tiba hari raya.....





aku cam besa la klu time raya jadi tumpuan...
ngan rupa aku si cina ni, pakai baju raya and bersongkok..
bergaya la kan..
hahahhahaha..

pastu,
ada juga yg pelik,
ai cina muslim ka????


aku muslim dari azali la....
just my moyang yg cina dulu,
tu yg terlekat genatik cina sama aku tu...


tahun ni apa kaler baju raya aaa?????

tunggu and lihat...

hahahahhah...

berat mata memandang, berat lagi bahu memikul .....

perjalanan ku masih lagi jauh perlu dilalui .
berliku berlopak,berlobang, bersendiri, berdiri ......
pelbagai onak getir perjuangan akan di lalui...

sekarang era tranformasi mesti di lakukan,
pencarian pengalaman hidup baru akan dibuat...

yahhhhhhh... let's go ....

aku,

dengan tekad,
akan mengubah hidupku,
ingin di buktikan bukan di blog semata,
tetapi realitynya...

my god, help me to past the COBAAN.....
give me some spirit to me.....

amin........

Monday, June 28, 2010

seteko kopi, sebuku roti...



jika di bilang dengan jari ada berapa jari yng mewakili hari yang aku x update blog ku ni??? hehehe.. from march till now... coba anda kirakan untuk saya, klu jari jemari x ckp tambahkan dengan jari kali. wakakaka..

itu baru mukaddimah tu, hehehe.. tentu ada yg heran knpa lama sy teda di dlm blog sy ni kan, klu yg tau xpa.. ni yg xtau ni mesti di bgtau nanti x dibgtau merajuk nda tentu pasal ni kang..

kla sebenarnya aku sedang buat praktikal kat sebuah restoran finedining kat ibu kota malaysia( apakah nama ibu negara malaysia??) dekat2 itu bukit bintang jauh ckit ngan pavillion.. tu restoran nama dy ibunda malay finedining. jadi sapa kaya raya tu sila la dtg kat restoran tu..hehehehe...

jadi camna sebenarnya bleh jadi sampai teda masa mua jln2 ka, au dating apaka itu ini ka???? jawapannya senang ja, sbb kami kerja pakai split. jadi kami kerja dari pagi sampai malam..huuhu..


eeeehhhh?????? "kami", iya bukan sy saja sorang ba. juga ditemani ngan dua sahabat sekomandor ku chef de tortei mohd nabil and chef de cuisine mohd izwan or dekwan..heheheh...

(with chef nabil wakaka)


a href="http://3.bp.blogspot.com/_CUF2k2PuGIY/TCiTKAFAH0I/AAAAAAAAAU0/bl-_7-3DoRo/(with chef dekwan kembang hahaha)


menceritakan serba sedikit story about kerja kami kat that restoran , kami di latih bgaikan komandor, no fear with fire, no fear with boilling water and also a minyak panas also can.. tangan di latih menjadi kebal, kaki dilatih bergerak pantas, telinga menjadi peka ngan arahan, hidung sentiasa menghidu mata sentiasa tajam.. segala macam pacaindera digunakan. klu pernah tgk hells kitchen, mcm tu lah kmi di latih. hanya jiwa kental ja yg mampu menghadapi semua ini...

bak kata pepatah, bahu yang memikul lg berat dari mata yg memandang, ceh.....

apa yg ku pinta skg adalah mengembalikan masa duluku yg penuh ngan suasana riuh rendah.. rindu akan bdk2 shah alam, budak2 43g, gerl2 perdana ngan rafi and bistro..huuuhu...

kempenatan ngan kerja, aku mau tido dulu..penat.. ada masa aku akan tulis yg baru gi k...



budby semua.. muuuuaaahhhh

Saturday, March 27, 2010

news update

now i am at malay fine dining ibunda restaurant... see mee there buddy.. heheheh...

Thursday, March 4, 2010

boring-boring-boring

seharian terperap didalam rumah lain mcm rasanya.. mau pecah otak...
aku mau jd half crazy da ni..huhu

buka internet, on9 ja dr pagi sampai ke pagi...

klu bz susah, x bz pon susah...

blablabla.... arrgghhhhh....

ikan keli bersambal




td aku mkn tengahari aku telah melahap ikan keli bersambal... aduhai sedap amat nih.. gue makan hingga ketulang-tulang yg terakhir..heheheh

ikan keli yang telah digoreng garing ke emas-emasan dan diatas ikan itu disirami ngan sambal cili yang merah menghangatkan lagi suasan tersebut..huhuh

untuk menambah keenakan ikan tersebut aku tekah ambil nasi putih with sambal blacan,kuah kari iakan plus kuah lodeh and ambil kuah air asam... aku ambik tomato byk2...

the apa gi , mengunakan kaedah makan yang diamalkan sekian lama umat sejagat iaitu guna tangan aku makan..(jgn kupa bca doa)

aku start la makan.. dengan penuh rasa kepuasan mmg best la,huuh..

sedap...


ikan keli kau tetap di hatiku..huuhh

Wednesday, March 3, 2010

tongkeng ayam febret ku....





antara makanan yang bleh meninggalkan kesan impak maksima terhadap diriku adalah TONGKENG AYAM atau BUNTUT AYAM...

geli kan dengar...tapi bg peminat setia mcm aku.. ianya spesial sgt2 tuk aku...

teringat time aku kecil2 dulu.. mama marah klu aku makan tongkeng ni sbb di takutinya aku ni byk mulut kata org tua2 dulu la..

tapi aku kan jenis food lover.. suma nak bantai ja kecuali yg haram2 la... mintak di jauhkan..

ingat lagi tongkeng yang aku makan secara rasminya, di masak oleh mama aku sendiri iaitu goreng tepung...

pergghhhh.... sadap jua ba... bayangkan rangup diluar tapi di dalam kelembutannya and the flavor of the chicken so strong that i can imagine.. apa xnya tongkengkan penuh ngan lemak enak sangat latu..huuh

tp memang best la...

the x kurang hebat juga klu makan tongkeng ayam panggang..

terduduk diam dibuatnya...
sambil tutup mata gi tu...

wah.. rugi lah kepada sesiapa yg x makan...

nak buat camna kan , mau paksa pon x boleh...
hehhe..

tapi aku suka sangat tongkeng heheheh..

kalau kerja..kerja la tu...




satu perangai aku yg x leh lari.. if time aku buat kerja... perkara lain aku xkan campur dah... jd tu la kdg2 ada member2 kol ka, sms ka, x di layan... klu terbalas pon time habis da kerja2 tu..

sori kengkawan...

tumpuan pada kerja penting pdaku.. klu ada problem kacau.. takut2 ada yng terpotong jari la, terendam tangan dalam minyak panas la.. jadi kerja aku sangat bahaya klu jd lalai..

di harap memahami la kerjaya ku ini..

and kepada bakal2 kekasihku klu ada la...

jgn kuat2 merajuk.. sungguh pon anda merajuk maybe lambt ckit la aku pujuk.. heheheh

alahai... hentam ja la kau...




daripada aku menyibuk hal ehwal org lain, bek diam2 ja...
susah klu xtau crita sebenar trus2 masuk mesyuarat..

kata karam sing walia... "jangan di kacau kolam yang tenang, nnt keluar segala makhluk tersembunyinya"..

if ja la, memerlukan pertolongan di persilakan...

i ready to help...

sekadar yng mampu la..hehehe

Sunday, February 28, 2010

sejenak bersama ku

hai apa kabar semua..hehehhe...

liku2 perjalanan hidup, terpaksa ditempuhi jua.. walaupon ada bermacam-macam dugaan menimpa...

persoalannya sekarang apa benda yang aku ckap ni.. x masuk akal.. mukaddimah yeee..heheheh

berita utama:

1. semalam ada bbq anjuran hostel 43g... masak tuk kengkawan... malam tu mmg ramai yg datang.. x disangka la kehadiran yag begitu ramai.. trima kasih semua yang telah hadir... hope you all semua hepi and puas hati ngan makanan yang ada.. tau je la last minute....

2.. pasni aku nak gi praktikal... x lama lg aku nk berambus dari kolej yeyeyeyeyeye.. x sbr aku...
aku...

3. I AM STILL SINGLE...

hehehhe..

malas aku nk tulis byk2 ni... blur2


BTW: WISH ME FOR MY EXAM :)

18XXL

contents xtreem word and not suiteble to student... i am fail my english lesson.. so this is my best i can give .. muahahah.. if my teacher see this, she will kick my ass.. but i dont care, because care is sharing.. ceh...

so long time i not update my blog.. long time not see aaa..hahahha.. i am trying to write but my feel is not there..

my PA said to me that my time table is so full.. aiyoo... i ask him, "why full, what heppen??".. my PA said " dont ask me, i am not your PA"... :(

the true story.. i am busy with my comp.. january till now, i had 3 comp... and this march i will another comp.. bling2 my head..

very dificult to write in english yaa...

thank you...

hahahaha... bad boy...

Saturday, January 23, 2010

dikala aku keseorangan...

aku keseorangan hari ni, nabil dah balik umah dy yang tinggal sekarang aku nagn teachik, tatoo ngan bdk2 dom la.. tapi aku keseorangan juga sebab dorang semua kuar. hahahahahah...

aku bangkit dari tido aku just dengar bunyi kipas buruk hostel yang x lama lagi akan go to hell bunyi dy macam kreta f1 mau meletup kruk krak kruk karak... bangun2 tu aku trus senyum, and bermonolog pada diriku sendiri... " aku seorang ja ka yang tinggal skg ni, ish3... tgk2 jam dinding baru kul 2.30 ptg tapi sebenarnya jam tu da habis betri jadi waktu yang sebenar adalah 4.30... bodo punya jam!!

aku melompat dari katil aku yang bertinggian 250cm dari paras bumi. hehehe... bangun2 aku mencapai dumbell atau senag cerita besi untuk angkat berat. dengan di temani muzik kentut aku mengangkat bebanan tersebut, arrgghhh terasa badan ku dah kebal, tapi sebenarnya tinggal tulang..heheheh. tapi tegap gak kot..

selama hampir 30 minit bergelumang ngan peluh, aku pon stop dan memandang cermin melihat hasil kerja keras aku.. mmmm... xda beza cuma ada sakit... fail.... hahahah..

pastu aku check fon aku manalah tau ada msg ka, mms ka, miskol ka... haram xda langsung.. lantas ku capai tuala and bakul mandiku dan menuju ke kamar mandi.. bermandi mandalah aku dengan mengikut rentak lagi remix aku bermula dengan irama malaysia, pop rock,seloka, dangdut dan rap... apa aku kesah xda orang nak marah aku pon.. bergema bilik mandi dibuat olehku, seperti tersa diriku berada di dalam red box, dengan sound sistem yang berkualiti dan lontaran tanpa sempDAN SUARAKU.. CEH... klu ada cermin mmg semua jadi debu2 yang berterbangan kali.. jadi sapa yang mau dengar konsert ku kena stenby insuran kerana ditakuti anda akan jahanam di buai mimpi buruk dek kerana mendengarkan suaraku..

selesai mandi aku pon bersiap la, pakai baju apa segala eksesori,jam tangan,fon, perfume, pewangi ketiak, menjelkan rambutku... siap tu aku pon la gi kedai mamak minum petang..hahahah... pi mamak pon bergaya ni, dekat ja kedai mamak beberapa langkah dari hostelku. xda sapa pon memandangku, hanya kani (pelayan kedai mamak), kadir(penyambut tetamu kedai mamak) dan ramu (pembuat air mamak), menyapaku... dorang mesti akn cakap camni.."yaalah mau minum apa laaa" aku pon jawab la, "yalaa, bangang la bagi laaa teh tari la, roti kosong laA... sual" aku berani ckp cam yu sebab dorang mmg x paham ckp melayu just sekadar tahu ambil oder.... huhuhu tapi best la dorang senyum ja.. aku pon lagi senyum..

sampai ja makanan dan minumanku dengan lafaz bismillah dan doa makan aku pon melahap la dengan tata tertib seperti mana yang telah aku pelajari selama ni. apabila duduk atas kerusi pastikan kaki bersila, dan kena goyang sikit supaya darah mengalir. ada disediakan sudu dan garpu buang sahaja sebab aku suka pakai tangan... apabila makan, mata kena usha kiri kanan blakang mana la atu ada awek lalu..heheheh

habis ja aku makan aku pon bertenag la, perut boroi tapi stedi gi, hehehe. aku pon menghisap rokok sebatang bagi menghilangkan bau kari di mulut.... time tu la aku telah terpikir akan apakah tindakan seterusnya apabila dah tamat blajr ni... ingin tahu apa yang aku pikirkan, pastikan anda mengikuti perkembanganku... heheheh.. bersambung...

Monday, January 18, 2010

yOO, AKU KEMBALI...

mesti tertanya-tanya kenapa aku da lama x update blog nikan...hehehe, aku bukan menghilang sebab bz ngan traning tuk petandingan aku, selama aku traning hampir 4 bulan, hidup aku masa tu tak menentu hinggakan mahu berjoli sana sini pon xdapat. bayangkan lah jika start traning pagi sampai malam, klu ada klas kena masuk klas dulu baru pi traning....

fuh... mmg cabaran dari segi fizikal and mentaliti...
ops... sebelum terlupa, aku cakap ja pAsal petandingan, tapi petandingan apa... aku xda lain ikut petandingan masak ja la..heheh nestle culinary award..

petandingan tu susah nak dapat, aku kira bertuah la sebab terpilih...

time petandingan tu, aku dah xda rupa orang da, sebab dengan tekanan dan x cukup tidunya...
tu yang hilang berat badan tu.. start hari ni aku nak balik lemak2 aku yang hilang tu. heheh


ISI PENTING:

1. ni yang sebnarnya aku nak tulis atas tu baru mukaddimah..hehehe. petandingan yang aku crita tu dah lepas da, start 15 jan - 17 jan 2010.. bercerita mengenai serba sedikit petandingan tu. selain kolej aku ptpl, ada gi 7 kolej yang masuk, klmu,tylor,legend,INTI,FIM,NILAI dan uitm.. pergghh.. suma dorang gempak2 siut...
tapi aku pedulu apa, janji dapat sijil and kasi gegar sama dorang. hahahah..

2. keputusannya aku bukan lah juara, juara dy from inti college. kira dy yang hebat la, aku tgk pon dy mmg layak. aku x kisah aku x menang pon, aku dah dapat pengalaman yang terindah..hehehe


3.. kat sini aku ada gambar2 la sikit2 x banyak pon, sebab kolej aku x sediakan juru kemra tuk aku, mengharapkan member aku je la tangkap gambr tuk aku, huhuh...




dibawah ni adalah antara menu yang aku kenma masak.....


















menu dia ats buakan aku punya idea, tapi lecterur aku yang bagi, aku hanya tolong laksanakan hasil nurkilannya... mahu melihat produk ku sendiri, insyaallah akan datang..heheh trima kasih..