Tuesday, August 11, 2009

cerita chef...

teringat daku crita mula aku mula stat masuk praktikal....
time tu aku praktikal kat grand dorsett labuan...

huhuhu... time tu pengetahuan mengenai operasi kitchen, barang-barang semua la pasal kichen is 0...

bekalan yang di bawa time tu just kudrat 4 kerat, apa yang dorang suruh buat ja.. kira mcm kuli la.
fisrt day aku masuk cold kitchen, di outlet ni aku byk mengenali salad2, buah2, cara2 potongan and paling mahal disini la aku dapat skill carving buah. tp x sebat mana la, just basic ja.
pada suatu hari chef panggil aku, "fadli, tolong ambil chinese pasley". "ah, apa benda tu chef?" aku tanya. "daun ketumbar la "dy ckp. "owh...senang ba tu" dengan eksen aku ckp...

jd aku dengan comfidennya membawa l daun ketumbar.."nah chef.." aku bagi.

"oi manusia, ko tau ka apa yg ko ambil ni?" chef sound aku.. "daun ketumbar la chef" aku menjawab tanpa was2... " tu la, ko ni pandai sangat kan, ni bukan daun ketumbar la PANDAI!" sekali dy bg... " ah! yaka, kenapa pula!... " ni daun sup ba ni, ko mari sini ikut aku... hr ni aku mau ko ingat nama2 sayur dalam chiller ni!".

itu dy dalam chiller mcm2 spesis sayur mayur , salad, herba2 yang aku nda kenal and aku sendiri x penah tau benda2 ni wujud.. kah3..

selepas jakejadian tu aku pun dah kurang menjadi temberang, aku cuba menjadi orang yg datang untuk blajar...

bersambung....

No comments:

Post a Comment